تجهیز سرور و مجازیسازی
امروزه مجازیسازی سرور و یا دیتاسنتر به یک نیاز جداییناپذیر اکثر دیتاسنترهای بزرگ تبدیلشده است. دلیل این امر را میتوان امکاناتی دانست که مجازیسازی سرور در اختیار مدیران IT ازنظر فنی و تخصصی قرار میدهد. از طرف دیگر مجازیسازی سرور با افزایش بهرهوری در استفاده از منابع سختافزاری در بحث کاهش هزینهها نیز بسیار مورد توجه مدیران کسبوکار قرارگرفته است. مجازیسازی سرور روشی برای راهاندازی و اجرای همزمان و مستقل چندین سیستم عامل در یک سرور سختافزاری است. تعداد ماشینهای مجازی قابلنصب روی یک سرور بستگی به منابع سرور اصلی یا همان سختافزار دارد. مجازیسازی قابلاستفاده برای تمامی سازمانها و شرکتها میباشد. این مکانیزم علاوه بر صرفهجویی هزینه و انرژی، افزایش بهرهوری از سختافزار، کاهش دمای مراکز داده و استفادهبهتر از فضای دیتاسنترها را نیز در پی خواهد داشت.
خدمات ایده پردازان شبکه گستر آریا
ایده پردازان شبکه گستر آریا بادانش بهروز آکادمیک و تجربه عملی مفتخر است موفقترین مکانیزمهای مجازیسازی را به مشتریان عزیز خود هدیه کند.
ارائه خدمات پشتیبانی و نگهداری از کامپیوترها و شبکه مؤسسات، شرکتها و سازمانها
نصب و پشتیبانی سرویسهای پایش اطلاعات نظیر Raid و Clustering
ارائه خدمات نگهداری و پشتیبانی از سختافزارهای Clients و Servers
ارائه خدمات نگهداری و پشتیبانی از تجهیزات اتاق سرور شامل رک، سرور و…
نگهداری سختافزارها و تجهیزات شبکه مانند سوییچ، روتر، تجهیزات شبکه بیسیم، مودم و…
ایجاد و بهروزرسانی سیاستهای امنیتی و کنترل دسترسی کاربران روی شبکه جهت برقراری بستر امن ارتباطی
استفاده از نرمافزار نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه و ارائه گزارشهای دورهای برای مدیریت
تدوین نقشه تجهیزات و متعلقات شبکه و نحوه ارتباط آنها و ثبت آخرین وقایع
انجام بازدیدهای منظم و اصولی جهت کاهش مشکلات احتمالی و پایداری شبکه
نگهداری از سیستم عامل سرورها و بهروزرسانی آنها بهطور مداوم
استفاده و بهکارگیری از بانک بسیار قوی و بزرگ نرمافزاری جهت بهرهبرداری
مشاوره، پشتیبانی و راهاندازی در انتخاب تجهیزات سختافزاری و نرمافزاری
سیستمهای مدیریت کنترل و دسترسی کاربران به اینترنت و گزارشهای استفاده از اینترنت
پیادهسازی سیستمهای مانیتورینگ نرمافزارها و سختافزارهای تحت شبکه
مجازیسازی چیست؟
در علم کامپیوتر، مجازیسازی ( Virtualization ) به ساخت نمونه مجازی (غیرواقعی) از مواردی مثل پلتفرم سختافزاری، سیستم عامل، وسایل ذخیرهسازی و یا منابع شبکه گفته میشود. مجازیسازی از یک نوع تفکر عمیق و اجرا کردن هر آنچه در فکر و ذهن میگذرد و نهایتاً بدون وجود خارجی پیادهسازی میگردد. در علم کامپیوتر استفاده از تکنولوژی مجازیسازی باعث رشد و پیشرفت بسیار گشته است. پیادهسازی دستگاههای سختافزاری بهصورت مجازی اما با همان عملکرد مزایای بسیاری را برای ما به ارمغان آورده است. اصولاً نرمافزارها مجازی هستند چون ذات آنها فیزیکی نیست. ازاینرو میتوان گفت مجازیسازی در اکثر اوقات شکل نرمافزاری دارد که البته بر روی یک سختافزار خاص اجرا خواهد شد. طراحی و مشابهسازی انواع سوییچها، روترها، سرورها و…از این دستهاند. شرکتهایی نیز درزمینهٔ تولید سیستمهای مجازی مشغول بکارند نظیر شرکت مایکروسافت با سرویس Hyper-V و یا سیستمهای بر هسته لینوکس ازجمله. Vmware ESX نکته مهم در مجازیسازی، انتخاب و استفاده صحیح و بجای سرویس موردنیاز در آن مجموعه میباشد. کارشناسان شرکت ایده پردازان شبکه گستر آریا با انواع روشهای مجازیسازی آشنا بوده و تقریباً در تمامی پروژههای خود بسته به نیاز مجموعه، مشتری را از مزایای خوب این راهکار بینصیب نمیگذارند. نکات بسیار مهمتری در نحوه اجرای مجازیسازی وجود دارد که کارشناسان شرکت ایده پردازان شبکه گستر آریا همواره به آنها پایبند بوده و خود را نسبت به اجرای خدمات هرچند شبکههای کوچک مسئول میداند و بههیچعنوان در هیچ قسمت از کارهای خود، از انجام خدمات حرفهای برای مشتریان دریغ نمینماید.
مزایای مجازیسازی
کاهش هزینههای خرید سختافزار
افزایش بهرهوری با تخصیص منابع اشتراکی
افزایش بازدهی و بهینهسازی مصرف انرژی
صرفهجویی در فضای استقرار وعدم نیاز به فضای زیاد به نسبت حالت سنتی
بهینهسازی مدیریت شبکه و افزایش انعطافپذیری
افزایش توان عملیاتی، ظرفیت شبکه و حفظ تداوم کار
مرمت و ترمیم و بازنشانی سیستمها به هنگام بروز خرابی
پشتیبان گیری آسان از اطلاعات
استفاده از بیشترین ظرفیت تجهیزات سختافزاری
امکان تنظیم و نصب سرورها و تجهیزات مجازی با استفاده از الگو و کپیبرداری
افزایش اطمینان و امنیت سیستمها و کاهش پیچیدگی عملیاتی
اهمیت مجازیسازی
چه راهکاری را میتوان بهمنظور حداقل سازی هزینهها به کاربرد؟ چه راهکاری را میتوان بهمنظور سرمایهگذاری مفید در دوران رکود اقتصادی جهان به کار گرفت؟ چگونه میتوان با سرمایهگذاری درست، ریسک بحران شدید اقتصادی را که کشورمان را تهدید میکند، کاهش داد؟ مجازیسازی میتواند راهکاری بسیار مناسب باشد. فکر کنید بهجای آنکه ۱۰ سرور فیزیکی داشته باشید که ۱۰ سیستم عامل مختلف بر روی آنها نصب باشد و هرکدام سرویس خاصی را به کاربران دهند، تنها دو سرور فیزیکی داشته باشید و درعینحال ۱۰ سیستم عامل که بر روی این دو سرور بهصورت همزمان به کاربران سرویسدهی نمایند. جالبتر از آن، اگر بدانیم راهکار دوم کارایی شبکه ما را نیز افزایش دهد و زمان ازکارافتادگی سرویسها را چه بهصورت سختافزاری و چه نرمافزاری به میزانی کاهش دهد که کاربر نهایی هرگز متوجه این اختلال نشود، میتوانیم با اطمینان خاطر به سمت پیادهسازی این راهکار حرکت نماییم.
راهکارهای مجازیسازی
مجازیسازی را میتوان به دو بخش اصلی تقسیم کرد، این دو بخش دو راهکار مختلف هستند که هر سازمان میتواند با توجه به نیاز و شرایط خود یکی از این دو راه را برگزیند.
روش اول: چندین سیستم عامل بر روی یک سرور
این روش برای تمامی سازمانها چه کوچک و چه بزرگ لازم است. مجازیسازی به شما اجازه میدهد تا چندین سیستم عامل را بر روی بستر سختافزاری یک سرور داشته باشید. مثلاً فرض کنید شما در شبکه خود ۳ سرور مختلف دارید.
یک سرور Microsoft Windows Server 2016 بهمنظور میزبانی سرویس Active Directory
یک سرور Linux Redhat بهمنظور میزبانی پورتال سازمانی
یک سرور Sophos UTM بهمنظور میزبانی سرویس Firewall و IDS/IPS
حال فرض کنید شما مجازیسازی را بر روی سرورهای خود پیادهسازی مینمایید. حالا یک سرور خواهید داشت که سه سیستم عامل ذکرشده روی آن قرار دارند و بهصورت همزمان، هر سه مشغول ارائه سرویس خود در شبکه هستند. اینگونه، هزینههای شما تا نزدیک به یکسوم کاهش پیدا میکند زیرا هزینههای بسیاری همچون برق مصرفی و تولید سرمایش به میزان قابلملاحظهای کاهش مییابد.
روش دوم: یک سیستم عامل بر روی چندین سرور
این روش بیشتر برای سازمانهای بزرگ، آزمایشگاهها و نیز سازمانهایی که نیازمند توان پردازشی بالایی هستند مفید است. این روش به شما اجازه میدهد تا از بستر سختافزاری چندین سرور استفاده نموده و یک سیستم عامل را پشتیبانی نمایید. استفاده از چندین سرور فیزیکی مقدار منابع بسیار بیشتری را در اختیار سیستم عامل ما قرار میدهد. بهطور مثال سیستم عامل ما قادر خواهد بود از چندین CPU بهمنظور انجام اعمال پردازشی خود استفاده نماید که قدرت بسیار بیشتری را در اختیار او قرار میدهد.
انواع روشهای مجازیسازی در شبکه
مجازیسازی سرور
تجمیع تعداد زیادی سرور فیزیکی در تعداد محدودی سرور فیزیکی (بهجای هر سرور فیزیکی یک سرور مجازی ایجاد میشود و ماشینهای مجازی ایجادشده در سرور فیزیکی قویتری نگهداری میشوند). نرمافزار مجازیسازی سرور مابین سرور فیزیکی و سیستم عامل قرار میگیرد و اجازه میدهد چندین ماشین مجازی را بر روی سرور فیزیکی مشابه اجرا کنیم.
مجازیسازی دسکتاپ
جهت انتقال دسکتاپ کاربران نهایی از کامپیوتر شخصی به فضای ابری» استفاده میشود. به کلامی دیگر، دسکتاپ کاربران نهایی، مجازی میشوند و آنها میتوانند بهوسیله مثلاً تین کلانیت ها به دسکتاپشان دسترسی پیدا کنند. در این حالت سیستم عامل مورداستفاده از سختافزار مستقل میشود و ازاینپس شما میتوانید بر روی سیستمی که تابهحال قادر به نصب ویندوز 10 نبودید این سیستم عامل را اجرا نمایید.
مجازیسازی نرمافزار
این روش جهت بستهبندی نرمافزار به کار میرود. بهواسطه این روش میتوانید نرمافزار موردنظر را در هرجایی که میخواهید استفاده کنید. نکتهی کلیدی در این روش تجمع کلیهی فایلهای نرمافزار در یک فایل اجرایی میباشد. در این روش فایل موردنظر از سختافزار مستقل میشود و میتواند از قدرت پردازشی سرور استفاده کرده و سرعت بسیار بالاتری داشته باشد. همچنین در خرید لایسنس بسیار صرفهجویی میشود زیرا میتوان با خرید و نصب یک لایسنس بر روی سرور از آن برای چندین سیستم استفاده نمود.
مجازیسازی Storage
این روش جهت مجازیسازی SAN storage به کار میرود. یعنی با استفاده از سروری که هاردهای پرسرعت دارد میتوان مکانی را برای ذخیره اطلاعات چندین سرور ایجاد کرد و چندین سرور بهجای سرعتپایین میتوانند با سرعت حتی تا 100 برابر بالاتر اقدام به نصب و ذخیره اطلاعات نمایند. در این حالت بهجای هزینه بسیار زیاد تهیه هارد بهصورت مجزا برای سرورها میتوان از این نوع مجازیسازی بر روی سرور با هارد های پرسرعت استفاده نمود و مثلاً بهجای تهیه 80 عدد هارد برای 10 سرور 20 عدد برای یک سرور تهیه نمود.
مجازیسازی شبکه
جهت ایجاد شبکههای مجازی داخل سرور به کار میرود تا موجب به هم پیوستن ماشینهای مجازی و شکلگیری Virtual Security Zone شوند. وقتی اکثر افراد (بخصوص کسانی که تازه به دنیای مجازیسازی پیوستهاند) به مجازیسازی فکر میکنند، اکثراً به مجازیسازی سرورها میاندیشند.
در بین محصولات مجازیسازی محصولات شرکت VMware در مقابل شرکتهای رقیب اصلی Microsoft ،Citrix و IBM بیشترین استقبال رابین استفادهکنندگان از مجازیسازی به دست آورده است. محصولاتی که VMware ارائه کرده دارای امکانات بیشتر و کارایی بالاتر بودهاند، بر اساس آمار، درصد استفاده از محصولات این شرکت برای مجازیسازی بیش از 80% میباشد.
مهمترین دلایل مجازی سازی شبکه:
در عوض افزایش فیزیکی تعداد سرورها، تعداد ماشینهای مجازی را افزایش میدهیم. هر چه تعداد فیزیکی سرورها افزایش پیدا نماید، علاوه برافزایش هزینههای جاری، نیاز به اتاق سرور با امکانات بیشتر و همچنین برقراری امنیت فیزیکی بیشتری خواهیم داشت. هر چه تعداد سرورها افزایش پیدا نماید باید به فکر مصرف انرژی آنهم باشیم، تأمین برق، تأمین UPS و هزینه تأمین و نگهداری سختافزاری سرورها. قابلیتهای High Availability و Fault Tolerance،DRS،Live Migration از مهمترین قابلیتهایی هستند که فقط در شبکههای مجازیسازی شده امکان راهاندازی آنها وجود دارد.
حداکثر سرعت عمل درراه اندازی سرور در محیط های با بستر مجازیسازی مهیا خواهد شد. برای مثال در نظر بگیرید برای تهیه یک سرور و آمادهسازی آن برای نصب سرویس موردنیاز حداقل چه میزان زمان نیاز میباشد. بحث ما در مورد مجازیسازی صرفاً مجازیسازی سرور نیست. شرکت VMware بهعنوان بزرگترین شرکت ارائهدهنده راهکارهای مجازیسازی، محصولات بسیار متنوع و گستردهای را ارائه داده است.
Desktop Virtualization یا مجازیسازی دسکتاپ:
یکی دیگر از قسمتهای پرکاربرد مجازیسازی، مجازیسازی دسکتاپ میباشد. به این صورت که دیگر دستگاهی به نام کامپیوتر وجود نخواهد داشت. سرورهای ما علاوه بر میزبانی سرویسهای شبکهای، دسکتاپ کاربران را نیز ارائه خواهند نمود. زیروکلاینت واسط بین کاربر با دسکتاپش خواهد بود. هیچگونه قطعه سختافزاری بنام هارد یا رم روی زیروکلاینت وجود ندارد، چراکه این دستگاه هیچگونه Process ای انجام نخواهد داشت. پروتکل PCoIP که متعلق به VMware میباشد، ارتباط بین زیروکلاینت با دسکتاپ کاربر را برقرار خواهد نمود.
در دنیای Desktop Virtualizationدیگر خرابی ویندوز، نصب درایور، اسمبل سیستم، سوختن کامپیوتر و قطعات معنی نخواهد داد. امکانات فوقالعادهای که در مجازیسازی دسکتاپ تعبیه شده خدمات ارزندهای را برای محیط های شبکهای فراهم نموده است.
ایده پردازان شبکه گستر آریا نیز بهعنوان مجری خدمات شبکه سعی در بروز نگهداشتن خود داشته و همزمان با رشد تکنولوژی در این حوزه، دائماً در حال یادگیری و آموزش فناوریهای جدید میباشد به همین علت تیم فنی ایده پردازان شبکه گستر آریا همزمان با ارائه این محصول توسط کمپانی VMware دورههای آکادمیک مربوطه را گذرانده و آماده ارائه خدمات در حوزه راهاندازی دسکتاپ مجازی و خدمات VDI میباشد.
Software Virtualization یا مجازیسازی نرمافزار:
در شبکههایی که بهصورت چند شعبهای میباشد، استفاده یکپارچه از نرمافزارهای داخل سازمان بسیار حیاتی میباشد. عموماً نرمافزارهای حسابداری، اتوماسیون، نرمافزارهای فروش یا خدمات پس از فروش باید دارای دیتابیس مشترکی در کل سازمان باشد. از طریق راهکارهای مجازیسازی نرمافزار در شبکه این امکان وجود دارد که نرمافزار موردنظر را با پهنای باند بسیار کم نهتنها در اختیار کاربران سایر شعب قرارداد بلکه امکان اجرای نرمافزار در خارج از شبکه با داشتن اینترنت برای کاربران مجاز فراهم میشود.
مجازیسازی نرمافزار از سه طریق ترمینال سرویس مایکروسافت،Xen App Citrix و RDSH کمپانی VMware امکان راهاندازی دارد.
هرکدام از این محصولات امکانات خاص مربوط به خود رادارند. تیم فنی شرکت ایده پردازان شبکه گستر آریا آماده ارائه خدمات مربوط به راهاندازی مجازیسازی نرمافزار را برای مشتریان عزیز میباشد.
در حال حاضر تیم فنی ایده پردازان شبکه گستر آریا قادر به ارائه کلیه خدمات مربوط به مجازی سازی شبکه شامل ارائه طرح فنی، مجازیسازی سرورها، راهاندازی و تنظیمات کامل vCenter، راهاندازی VDI و ارائه و خدمات مربوط به کلیه Storage ها میباشد.
حتی در مورد انتخابHyper-Vو ESX نیز نیاز به تحلیل و بررسی نیاز کارفرما، سرور فیزیکی و تعداد ماشینهای مجازی میباشد
برای مثال در خیلی از پروژههای ما مشاهدهشده که از نرمافزار VMware Workstation جهت مجازیسازی استفادهشده است. هرچند این محصول نیز متعلق به شرکت VMware و جزو نرمافزارهای مجازیسازی میباشد اما بههیچعنوان با سیستم عامل VMware ESX و یا سرویس Hyper-V قابلمقایسه نمیباشد. همانطور که اشاره شد این دو سرویس بهصورت مستقل یک سیستم عامل میباشند درصورتیکه VMware Workstation نرمافزاری است که روی سیستمعامل ویندوز نصب میشود. ESX و Hyper-V بر اساس ساختار Virtualization که روی پردازندههای سروری تعبیه شده عمل میکنند درصورتیکه نرمافزارهایی مانند VMware Workstation, Virtual PC, Virtual Box از این ساختار بهره نمیبرند. در شبکههای بزرگ،ESX و Hyper-V قابلیت کنترل و مدیریت توسط نرمافزارهای حرفهایتر مانند VMware vCenter و SCVMM وجود دارد اما نرمافزارهای VMware Workstation, Virtual PC, Virtual Box وابسته به پروفایل کاربر میباشد.